Mont d’Or is een kaas die uitsluitend in de winter wordt gemaakt in het Franse en Zwitserse Jura gebergte. In de zomer grazen de koeien hoog in de bergen en leveren veel melk waarvan onder meer de kazen Comté en Gruyère worden gemaakt. In de winter echter worden ze naar de warme stallen gebracht. Dan is de melkproductie te laag om er de grote kazen van te maken dus wordt er dan de kleinere, zachte Mont d’Or van gemaakt. Wordt hij in het Franse deel van de Jura gemaakt dan heet hij Mont d’Or, komt hij uit het Zwitserse deel dan mag er ook ‘Vacherin’ voor staan. Je kunt een puntje Mont d’Or kopen van een grotere kaas, maar ook een doosje van ongeveer 450 gram. Dat laatste gebruik je voor dit recept.
Deze heerlijke en snelle kaasfondue maak je met (Vacherin) Mont d’Or en is heerlijk bij de borrel.
Ingredienten:
- 1 (Vacherin) Mont d’Or kaasje
- 1 of 2 takjes tijm
- 1 grote teen knoflook, in stukjes gesneden
- een flinke scheut droge witte wijn
- vers brood met een knapperige korst
- kleine stukjes rauwkost om te dippen zoals bloemkoolroosjes, kerstomaatjes en komkommer
- ovenschaal of aluminiumfolie
Bereidingswijze:
- verwarm de oven voor op 200 graden.
- zet het doosje met kaas in een vuurvast ovenschaaltje of bekleed het doosje met aluminiumfolie
- maak in de korst een paar inkepingen met een mes en steek de takjes tijm en de knoflook in de inkepingen en schenk er een scheutje witte wijn overheen
- zet het bakje met de kaas in de oven of tot de kaas helemaal zacht is en de bovenkant licht goudbruin kleurt, ongeveer 20 tot 25 minuutjes