Genieten van kaas met een lactose-intolerantie

16 maart 2022

Wat is lactose-intolerantie?
Heb jij na het drinken van een cappuccino last van darmkrampen? Of sla jij je boterham met een plak kaas ‘s morgens maar over omdat je anders buikpijn krijgt? Grote kans dat je dan gevoelig bent voor lactose en dus een lactose-intolerantie hebt.

Cappuccino en jonge kaassoorten bevatten namelijk melk en daar zit lactose in. Dit is een suiker die in melk van zoogdieren en moedermelk van mensen voorkomt. Om lactose te kunnen verteren, maakt ons lichaam het enzym lactase aan. Dit gebeurt alleen lang niet bij iedereen. En ook in de loop van je leven kan het zijn dat je lichaam minder van dit enzym aanmaakt. Het gevolg is dat je lactose niet of nauwelijks verteert. De melksuiker blijft in de darmen zitten en zorgt voor de ongemakken als misselijkheid, een opgeblazen gevoel en diarree.

Hoeveel lactose iemand met een lactose-intolerantie kan verdragen, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen 1 flinke beker melk per dag verdragen, anderen hebben al last van het kleinste beetje lactose.

Heb je een lactose-intolerantie maar wil je wel blijven genieten van kaas, dat kan!
Kaas wordt gemaakt met zuursel en stremsel. Het zuursel (melkzuurbacteriën) snoept van de lactose (melksuiker). Het stremsel zorgt ervoor dat de vaste stoffen in de melk (melkeiwit en melkvet) samenklonteren. Hierdoor ontstaat wrongel, de voorloper van kaas.

Toch eindigt niet elke kaas met dezelfde hoeveelheid lactose. Hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe groter de kans dat je ‘m kan eten als je lactose-intolerant bent. Want het toegevoegde zuursel eet de lactose op. Hoe ouder de kaas dus is, hoe minder lactose erover blijft.

Wat er na de bereiding van de kaas nog overblijft is zeer weinig lactose en verdwijnt binnen 24 uur na de productie. Er blijft dus een nihil meetwaarde achter in de kaas. Jonge en Jong Belegen kazen kunnen nog enige sporen van lactose bevatten. Belegen t/m oude kazen zijn zeker lactose vrij. Voor harde buitenlandse kazen geldt in dit geval hetzelfde. (Emmenthaler, Gruyère, Parmesan etc.)

Halfharde kazen (witschimmel, roodbacterie en blauwader) worden eigenlijk op de zelfde manier bereid als de Hollandse kazen. Hier zal de meetwaarde minimaal zijn (0,3% tot 1,5%) en dus relatief veilig om te eten bij een lactose intolerantie. Maar dus niet bij een ernstige lactose intolerantie. Denk aan Roquefort, Feta, Brie, Camembert, Zachte geitenkaas etc.

Echter bij de zachte (wei)kazen zoals Ricotta, Hüttenkäse, Mozzarella etc. stopt deze verzuring van de kazen tijdens het productieproces en wordt vaak nog een chemische verzuring toegepast. Deze kazen bevatten vaak tot 3% lactose. Dus kijk uit met verse kazen!
Voor mensen met een lactose-intolerantie zou het dus mogelijk kunnen zijn om Hollandse en buitenlandse harde en halfharde kazen te nuttigen.

Voor mensen met een ernstige lactose intolerantie reageert men meestal op iedere kaas anders en zou men eerst een klein stukje kunnen uitproberen van de harde kazen.

bron: www.arla.nl/lactose-intolerant

Deel dit bericht

WhatsApp
Email